Kuchnia w Egipcie

Potrawy w Egipcie nie wyróżniają się niczym specjalnym od kuchni spotykanych na całym północnym wybrzeżu Afryki, co nie oznacza oczywiście, że nie jest to smaczna ani oryginalna kuchnia. Wręcz przeciwnie – przebywając na wakacjach trzeba bezwarunkowo skosztować lokalnych przysmaków. Kuchnia ta ma mnóstwo naleciałości z krajów afrykańskich, indyjskich, ale także ma ona sporo wspólnego z daniami z rejonu śródziemnomorskiego, o czym nie można powiedzieć wcale o państwach, które znajdują się w południowej Afryce.

Musimy jednak pamiętać, że nigdzie w Egipcie nie zjemy w restauracjach dań przygotowanych z wieprzowiny chyba, że chodzi o najdroższe hotele, wtedy robi się wyjątek, bo są to kurorty, w których mieszkają turyści przyjeżdżąjący tu na wczasy egipt, dający przeżycie tubylcom. Rodzeni mieszkańcy Egiptu to wyznawcy islamu i dlatego jedzenie wieprzowiny jest u nich surowo wzbronione i sprzeczne z jakimkolwiek kodeksem etycznym i moralnym. Dlatego też jeśli pragniemy zjeść mięso w Egipcie, będziemy skazani, co najwyżej na kurczaka oraz na wołowinę, ale trzeba wiedzieć, że mięso w Egipcie jest przyprawione wybornie.